Open source

Ik ben een fan van open source al is open source niet altijd de juiste oplossing. Ik ben vooral fan van open source omdat bv:

  • je terug kunt vallen op vele andere ontwikkelaars die dezelfde software gebruiken;
  • problemen veelal zeer snel en efficiënt worden opgelost - en als dat niet gebeurt dan kun je dit zelf doen en delen met alle andere ontwikkelaars;
  • de software is gratis en voor iedereen vrij te gebruiken;
  • je als klant niet vastzit aan één partij: je kunt meestal relatief eenvoudig naar een andere partij overstappen;
  • nieuwe ontwikkelingen worden vaak heel snel overgenomen.

Er zijn ook nadelen aan open source oplossingen zoals:

  • open source mag door iedereen worden gebruikt maar of iedereen dat kan is vers twee. Zo is de implementatie van dergelijke oplossingen soms wat complexer dan die van closed source oplossingen. Aan de andere kant is de online documentatie van open source oplossingen veelal fenomenaal doordat gebruikers problemen en bijbehorende oplossingen op talloze websites beschrijven.
  • de kwaliteit van open source is soms ver te zoeken. Wordpress zit bijvoorbeeld prima in elkaar maar zodra er een inferieure Wordpress plugin wordt geïnstalleerd kan de website zomaar in elkaar zakken. Dit vergt een kritische en professionele aanpak (die ik graag voor u verzorg);
  • niemand is eindverantwoordelijk voor de software. Is er iets niet in orde dan is het vaak niet mogelijk om bij een helpdesk aan te kloppen. Er zal een software-ontwikkelaar op moeten staan die het probleem oppakt. Veelal zijn dit software-ontwikkelaars die dit voor hun klant dan doen en hiervoor een uurtarief rekenen. Deze klant betaalt dan wel degelijk voor deze oplossing terwijl de software-ontwikkelaar daarop deze oplossing terug kan geven aan de gemeenschap. Ook ik kan hiervoor worden ingezet.

Bij ieder project is het van belang goed te analyseren hoe ‘mission-critical’ ieder onderdeel van dit project is. Voor sommige onderdelen kan een commerciële closed-source oplossing een beter alternatief blijken omdat deze ondersteund en onderhouden wordt door een leverancier. Ik denk hierbij graag met u mee.