Wie is Rembert?

Ik ben Rembert Oldenboom, senior software-ontwikkelaar. Tijdens mijn middelbare-school periode, begin 80-er jaren, was ik al druk bezig met computers. Zo soldeerde ik mijn eigen computer en initieerde ik het computeronderwijs en -hobbyisme op mijn school (de RSG te Breda, nu Graaf Engelbrecht). Menig uurtje heb ik destijds gespendeerd met de Bredase beeldend kunstenaar Jan Gladdines. Hij introduceerde me in allerlei computertechnieken maar leerde me ook buiten de gebaande kaders te denken.

Na mijn studies HTS Electrotechniek/computertechniek en universitair psychologie ben ik terecht gekomen bij 06 Software Centre Europe (later Misco Nederland) alwaar ik naast de opzet van de helpdesk ook verantwoordelijk was voor de pionierende en baanbrekende implementatie van nieuwe technologie. Zo heb ik een groot fax-on-demand systeem opgezet alsook een bulletinboard (BBS) met shop. Deze oplossingen vielen in het niet bij onze lancering van een van de grootste zo niet grootste webshop ter wereld in 1994, een webshop met meer dan 40.000 producten. Amazon kwam pas een jaar later met haar eerste webshop. In deze zelfde periode lanceerden we ook een webveiling waarbij 06 Software haar retourvoorraad veilde, veelal op ludieke wijze. Websites als Ebay en Marktplaats bestonden toen nog niet.

Na mijn periode bij 06 Software ben ik als ZZP aan het werk gegaan en dat doe ik nu nog steeds. Mijn eerste grote project betrof samenwerking met MCS te IJmuiden. We ontwikkelden software voor streaming video en pionierden daarmee in de online video wereld. In deze periode bestond er al wel online video maar hiervoor moest hiervoor altijd specifieke software-plugins worden geïnstalleerd. Onze software werkte direct en zonder plugins. Daarnaast was onze software geschikt voor zeer grote hoeveelheden gelijktijdige kijkers, denk aan honderdduizenden. Met deze oplossingen hebben we vele uitzendingen verzorgd zoals bv. in samenwerking met NASA twee vluchten van de Spaceshuttle, maar ook de inauguratie van Bill Gates bij Nyenrode.

Na deze heel innovatieve maar ook hectische periode ben ik me meer gaan richten op rustiger ZZP-werk als ICT-ondersteuning en interim management bij het midden- en kleinbedrijf en project mediation. Daarnaast ben ik bezig geweest met de realisatie van websites, netwerken en andere automatisering-gerelateerde onderwerpen. Ook ben ik me steeds meer gaan toeleggen op het coachen van junior ICT-ers en stagiars met als doel - ik quote een leerkracht van het Nova College - ze een betere versie van mezelf te maken.

Op dit moment ben ik vooral bezig met statische websites op basis van Hugo, het ontwikkelen van oplossingen op basis van Django/Python en nog altijd de coaching en project management.

En buiten de ICT?

Ik woon samen met mijn vrouw en dochter in Heemstede, op loopafstand van mijn werkadres. Mijn zoons zijn al het huis uit. Oorspronkelijk kom ik van Texel alwaar mijn grootvader ooit burgemeester was. Ook al komt mijn familie oorspronkelijk niet van Texel en ben ik op jonge leeftijd al naar ‘de overkant’ gegaan, ik heb er wel wat typische eilander-eigenschappen van meegekregen. Zo ben ik wat eigenzinnig, zelfredzaam, creatief en ondernemend. En dat helpt bij het op een andere manier en soms ook nuchterder manier tegen problemen en situaties aan kijken - een soort out-of-the-box denken.

Ik heb me vele jaren als vrijwilliger bezig gehouden met jeugdwerk, met name bij Achter de Regenboog, een stichting die zich inzet voor rouwverwerking met kinderen en jongeren. Van begin 2016 tot begin 2019 ben ik aldaar voorzitter geweest in een poging de fragmentatie en slechte financiële ontwikkelingen een halt toe te roepen. Dat is tijdens mijn voorzitterschap heel behoorlijk gelukt. Na afloop van mijn termijn heb ik me niet herkiesbaar gesteld en ben ik ook al snel gestopt als vrijwilliger.

Als hobbies heb ik tennis, fotografie, snowboarden en kamperen met onze Zambezi tenttrailer. Ik zou graag meer doen met muziek - ik speelde onder meer tenor-sax en gitaar maar hiervoor kan ik vooralsnog te weinig tijd vrijmaken. Wel begeleid ik, samen met mijn vrouw, onze dochter in haar nog prille viool-carrière. Ook zou ik graag wat meer competitief zeilen na jarenlang wedstrijdzeilen in de woensdagavond competitie van WSV De Eendracht te Spakenburg.

Wat is Floating Point?

Ik ben in 1997 gestart als ZZP. Het was in deze tijd de gewoonte om als ZZP een bedrijfsnaam te hanteren. Ik heb gekozen voor de naam Floating Point. Tegenwoordig is het als ZZP gangbaarder om je eigen naam als bedrijfsnaam te hanteren. Immers je visitekaartje, dat ben je zelf.

Logo Floating Point